Toolbox

Al meer dan tien jaar is de Support . Don’t Punish mobiliseert een mondiaal, gedecentraliseerd netwerk van veranderingsagenten bij de hervorming van het drugsbeleid en de beperking van de schade, om stigmatisering te verminderen en een einde te maken aan gewelddadig en nalatig beleid en praktijken tegen onze gemeenschappen.

Lees meer over het drugsbeleid

Wat is er mis? Waarom is het dringend nodig om het drugsbeleid te hervormen? Waarom deze campagne? Ons collectief biedt u hieronder een reeks documenten aan om de problemen te begrijpen:

Manifesten, pleidooien en gidsen

Manifest · Voor een drugsbeleid dat Europa veiliger, gezonder en eerlijker maakt

Dit manifest (voor de verkiezingen voor het Europees Parlement van 2024) heeft tot doel fundamentele veranderingen in het drugsbeleid in Europa te bevorderen. Hij roept op tot:

  • Verhoog de investeringen in gezondheidszorg en sociale diensten
  • Geef de oorlog tegen het drugsbeleid op
  • Garandeer de deelname van het maatschappelijk middenveld en de bevolking
  • Onderzoek naar innovatieve benaderingen, waaronder verantwoorde regelgeving

Meer informatie

Politiek memorandum 2023 voor de Brusselse gespecialiseerde drugs- en verslavingssector

In haar nota van 2023 vestigt de feda bxl (voorheen FEDITO BXL vzw) , de Brusselse federatie van de sector gespecialiseerd in drugs en verslavingen, de aandacht op punten 7 prioritaire met het oog op het verbeteren van de behandeling van verslavingen en het verminderen van de gevolgen, negatieve effecten van drugs voor de samenleving:

  1. Versterk de structurele financiering van de gespecialiseerde drugs- en verslavingssector, zodat deze kan voldoen aan de groeiende behoeften van de samenleving;
  2. Maak preventie tot een van de centrale pijlers van het drugsbeleid;
  3. decriminaliseren Drugsgebruikers en de toegang tot gezondheidszorg vergemakkelijken;
  4. Reguleer de cannabismarkt in België;
  5. Het raadplegen van de psycho-medisch-sociale sector bij het opzetten van drugsbehandelkamers (CTT);
  6. garanderen Preventie, risicovermindering en continuïteit van de zorg , in de gevangenis en in elke fase van het proces voor procederende partijen;
  7. Betrek systematisch gespecialiseerde federaties bij de ontwikkeling en evaluatie van het drugsbeleid.

Meer informatie

Memorandum 2020 van iDA vzw

Informatie over drugs en alcohol (iDA vzw) groepeert de drie Belgische koepelfederaties in de verslavingssector. Samen vertegenwoordigen zij het merendeel van de Belgische alcohol- en drugssector . De VAD heeft in Vlaanderen 79 leden, de Fédito Wallonne 51 en de feda bxl 30.

In 2020 presenteerde iDA haar memorandum aan regeringen, waarin werd opgeroepen tot een nieuw Belgisch “drugs”-beleidsplan, in het bijzonder door de preventie en risicovermindering massaal te versterken en door drugsgebruikers te decriminaliseren.

Meer informatie

EVADRUG – Een evaluatie van het Belgische drugsbeleid (BELSPO 2022)

Het federale onderzoeksprogramma “drugs” van het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) publiceerde in 2022 zijn onderzoeksrapport “ EVADRUG – Een evaluatie van het Belgische drugsbeleid” .

De studie beveelt met name het volgende aan:

  • Structurele financiering van preventie en vroegtijdige interventie
  • Versterk het wetgevingskader ter ondersteuning van initiatieven voor risicovermindering
  • Améliorer l’accès à une offre de traitement diversifiée et de qualité, sur le plan géographique et en éliminant les barrières à l’accès.

Meer informatie

De VN bevordert de hervorming van het drugsbeleid en ondersteunt de decriminalisering van drugsgebruik

  • Rapport van het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties , Uitdagingen voor de mensenrechten bij het mobiliseren en bestrijden van het mondiale drugsprobleem in al zijn aspecten (A/HRC/54/53, augustus 2023): “ We moeten een einde maken aan het buitensporige gebruik van strafmaatregelen om het drugsprobleem op te lossen
  • Rapport van de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), The global drugs problem from an public health perspective , (april 2022): “ Het wordt algemeen erkend dat een volksgezondheidsaanpak essentieel is om het mondiale drugsprobleem überhaupt te bestrijden niveaus binnen het kader van een alomvattende en multidisciplinaire aanpak”
  • Gemeenschappelijk standpunt van het systeem van de Verenigde Naties ter ondersteuning van de implementatie van het internationale drugsbestrijdingsbeleid door middel van effectieve samenwerking tussen instanties (november 2018) . Als onderdeel van de Agenda voor Duurzame Ontwikkeling 2030 roept deze formele verklaring op tot een “werkelijk evenwichtige en op feiten gebaseerde” aanpak en bevordert zij met name “de decriminalisering van het bezit van drugs voor persoonlijk gebruik ” en de vermindering van de risico’s. “ We zijn toegewijd aan het intensiveren van onze gezamenlijke inspanningen en het helpen van elkaar, het ondersteunen van de ontwikkeling en implementatie van beleid gericht op bevolking, gezondheid en mensenrechten, het aanbieden van een scala aan zorg, waaronder preventie, behandeling en ondersteuning, op wetenschap gebaseerde, toegankelijke, betaalbare en herstelgericht zijn, en het bevorderen van een nieuw evenwicht tussen het drugsbeleid en de interventies vanuit een volksgezondheidsperspectief. » (…) Zie ook CEB/2018/2, bijlage I.
  • Rapport van de ‘ Speciale Rapporteur van de VN voor het recht van iedereen op het genot van de hoogst haalbare standaard van lichamelijke en geestelijke gezondheid’, Tlaleng Mofokeng, van de VN-Mensenrechtenraad , Drugsgebruik, risicovermindering en het recht op gezondheid , (A /HRC/56/52, mei 2024). Dit rapport onderzoekt de kwesties rond risicoreductie-interventies en laat zien dat ze instrumenten voor transformatie zijn, op het snijvlak van gezondheid en mensenrechten . Het beveelt ook aan om het gebruik, het bezit, de aankoop en de teelt van drugs voor persoonlijk gebruik te decriminaliseren en te kiezen voor regelgeving die de bescherming van de gezondheid en de rechten van mensen op de voorgrond plaatst .
  • Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Drugsmisbruik en Illegale Handel 2024 publiceerden 33 VN-mensenrechtenexperts en -rapporteurs een standpuntnota waarin werd opgeroepen tot een radicale transformatie van de mondiale beleidsreactie op drugs, gericht op schadebeperking, decriminalisering en verantwoorde regelgeving . Verschuiving van een bestraffende aanpak van het drugsbeleid naar schadebeperking (26/06/2024)

Drugs en het milieu

VN-werelddrugsrapport 2023

Het VN World Drug Report 2023 benadrukt hoe sociale en economische ongelijkheden de drugsuitdagingen, de verwoesting van het milieu en de mensenrechtenschendingen door de mens veroorzaakt door illegale drugseconomieën aanwakkeren, en worden aangewakkerd, evenals de toenemende dominantie van synthetische drugs.

HealthPovertyAction Report: “Onthulling van de ontbrekende schakel in klimaatrechtvaardigheid: drugsbeleid” (2023)

Dit rapport van de International Coalition for Drug Policy Reform and Environmental Justice brengt bewijs samen dat laat zien hoe het systeem van drugsverbod – of ‘oorlog tegen drugs’ – klimaatactie ondermijnt. Het legt dus duidelijk het verband bloot tussen klimaatverandering en het drugsverbod .

Het drugsverbod is een belangrijke motor van georganiseerde misdaad, corruptie en staatsverovering in ecologisch kwetsbare regio’s. Het aanpakken van de klimaatcrisis vereist dringende, gecoördineerde actie van milieu- en drugsbeleidsbewegingen om het verbod te vervangen door regelgeving die mensen en de planeet ondersteunt.

Het drugsverbod is een belangrijke motor van georganiseerde misdaad, corruptie en staatsverovering in ecologisch kwetsbare regio’s. Het aanpakken van de klimaatcrisis vereist dringende, gecoördineerde actie van milieu- en drugsbeleidsbewegingen om het verbod te vervangen door regelgeving die mensen en de planeet ondersteunt.

Een impact op het milieu, ook zichtbaar in België

Clandestiene deposito’s in 2022 · bron: RTBF

Autres articles et rapports

Om verder te gaan

Hulpmiddelen ter promotie van internationale campagnes. Straf niet